“Ο πόλεμος είναι ανδρική υπόθεση» έλεγαν οι παλαιότεροι υπονοώντας ότι οι γυναίκες δεν ήταν δυνατό να έχουν λόγο σε ένα τόσο σοβαρό θέμα αλλά και ότι οι γυναίκες από τη φύση τους δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτό.
Κάποτε όμως η γενναιότητα των γυναικών γίνεται παράδειγμα για τους άνδρες. Τον Ιούνιο του 1825 δημοσιεύτηκε η είδηση ότι γυναίκες στην περιοχή των Σαλώνων στην Άμφισσα είχαν κρυφτεί σε μια σπηλιά κι όταν οι Τούρκοι τις ανακάλυψαν και πήγαν να τις αιχμαλωτίσουν εκείνες βγήκαν και με πέτρες τούς έτρεψαν σε φυγή σκοτώνοντας έξι από αυτούς Και η εφημερίδα σχολίαζε:
«Είναι άξιο απορίας πράγματι να βλέπει κανείς γυναίκες που χωρίς να υπολογίσουν την ασθενή φύση τους, χωρίς να βάλουν στο νου ότι είναι άοπλες, αποφασίζουν παρόλα αυτά να εκδικηθούν τον εχθρό και έπειτα να πεθάνουν. Είναι λοιπόν δυνατό μια τόσο σταθερή απόφαση να μην εξάψει τη φιλοτιμία των ανδρών να κατορθώσουν ακόμη σπουδαιότερα έργα;»
Η Ελευθερία ως υπέρτατο αγαθό της ζωής του ανθρώπου υμνείται ως γυναίκα μητέρα και μάλιστα μεγαλόψυχη. Ο Διονύσιος Σολωμός την εκθειάζει, την αναγορεύει σε θεά. Μένει άγρυπνη νύχτα και μέρα καρτερώντας το τέλος του ιερού αγώνα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εορτή του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων της Ι.Μ.Πειραιώς για την διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου, τιμώντας τις γυναίκες του 1821 , παρουσία του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ.Πειραιώς,αρχιμανδρίτου Νήφωνος και της Προέδρου του Ιδρύματος Προστασίας Νεότητας Αγ.Πολύκαρπος-Αγ. Γεώργιος της Ι.Μ.Πειραιώς κ Ιωάννας Κονίδη και πολλών γονέων.